Papanikolau-skála és Bethesda-mérés, amikkel kimutatható a MÉHNYAKRÁK

Nem a legkellemesebb orvosi vizsgálatok közé tartozik a nőgyógyászati rákszűrés, de az évente elvégzett vizsgálat nagyon sok nő életet mentheti meg, hiszen a korai stádiumban felismert elváltozások, gyógyíthatók. Mégis, a nők nagy számban elhanyagolják, vagy elodázzák e szűrést, és elhiszik, hogy mivel nincsenek tünetek, így baj sincs. Pedig pont ez a rákfajta az, amely - akár hosszú évekig is - tünetmentesen, alattomosan végzi ádáz tevékenységét a női szervezetben, és végül legyőzi azt.

A nőgyógyászati daganatoknak öt típusát különböztetjük meg: a méhet, a petefészket, a méhnyakat, a szeméremtestet és a hüvelyt megtámadó fajtáját. Ezek közül a harmadik leggyakoribb a méhnyakrák, amelynek kialakulását a humán papilloma vírus (HPV) egyes típusai okozzák.

A Nemzeti Rákregiszter szerint 2016-ban 2317 új megbetegedést diagnosztizáltak és évente mintegy 600-an halnak meg Magyarországon. A kötelező rákszűrések miatt azonban csökken az előfordulása, amely elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti. Ennek oka, hogy a lányok egyre fiatalabb korban kezdenek el nemi életet élni, túl gyakran cserélnek partnert, dohányoznak, fogamzásgátló tablettát szednek, és nem járnak nőgyógyászati szűrésekre, amelyek a nem kezelt betegségek okozta súlyos szövődményekhez, akár daganathoz is vezethetnek. Közismert, hogy a méhnyakráknak általában csak előrehaladott stádiumban vannak látványos tünetei, mint az erőteljesebb hüvelyi folyás, szexuális együttlét utáni vérzés, spontán vérzés. De ekkor már lehet, hogy késő!

De mi van, ha mégis elmennek a lányok, nők rákszűrésre? Mit kell figyelni, mit mutat meg az eredmény nekik? Először is az orvos kenet-mintát vesz, amit elküld kiértékelésre, amelyen feltüntetésre kerül a Papanikolau (P)-skála, valamint az ún. Bethesda klasszifikációs eredmény. De melyik mit jelent?

Papanikolau-skála
P0 – a mintavétel, vizsgálat során hiba történt, így meg kell ismételni
P1 – negatív eredményt jelent, normális sejtek jelenlétét
P2 – negatív eredményt jelent, de a normális sejtek mellett előfordul kevés fehérvérsejt is
P3 – gyulladás áll fent, a daganatos megbetegedés sem zárható ki teljes mértékig, kezelés szükséges
P4 – pozitív eredmény, daganat-gyanús, további vizsgálatok szükségesek
P5 – pozitív eredmény, daganatos sejtek mutathatók ki, további vizsgálatok, kezelések szükségesek

Bethesda klasszifikáció
A Bethesda beosztás modernebb, sokkal részletesebb, informatívabb, mint a P-skála. A kenet általános minősítése alapján az eredmény lehet negatív, kóros, neoplasztikus hámelváltozás azonosítható

Daganatos jellegű kóros hámelváltozásokat részletező rész alapján
Negatív: nincs kóros elváltozás, kezelést nem igényel.
LSIL-HSIL: jelen vannak kóros sejtek, utalhat akár gyulladásra is. Kezelés, illetve vizsgálatismétlés szükséges és HPV tipizálás is indokolt lehet. Szakorvosi döntés alapján szövettani mintavétel is lehetséges
CIS, invazív rák: daganatos elváltozásra utal, onkológus/nőgyógyász felkeresése mindenképpen szükséges

Mivel a méhnyakrák kialakulásában jelentős szerepe van a HPV vírusnak, így kifejlesztették a megelőzésére szolgáló HPV vakcinát, amelyet elsősorban a 9-15 éves lányoknak ajánlanak, még a szexuális élet megkezdése előtt.