A téli – depressziós – hónapok még nehezebbek a rákbetegeknek

Amikor beköszönt a tél, vele együtt rövidülnek a nappalok, növekszik a sötétben töltött órák száma, egyre jobban ránehezedik a melankólia, a depresszió, a rossz hangulat, a feszültség az emberekre. Ezt az időszakot egy egészséges ember is nehezen viseli, és a napok múlásával egyre jobban várja, szervezete kívánja a tavasz első, melengető napsugarait. A daganatos betegek még nehezebben élik meg a szürke hétköznapokat, és nem csak a síszezonban. Mi ennek az oka? Hogyan vészelhetik át és tölthetik meg pozitív energiával a borús napokat? Többféle segítség is létezik.

Amikor először hallja egy beteg az orvosától azt a mondatot, hogy „Ön rákos”, az sokkoló hatású tud lenni. Ettől kezdve egy érzelmi hullámvasútra kerül a beteg és csak száguld vele a vonat. Jönnek a pozitív és negatív állomások, amelyeken megáll egy kis időre, aztán továbbmegy, mert tovább kell mennie. Depresszió, szorongás, félelem, alvászavar, ezek az út során végig kísérik, és jelentősen meghatározzák onnantól kezdve az érintett személy és környezete életét is.

Mindenki másképp reagál a „rossz hír”-re, mert más személyiségtípus, más életkorban van, nem mindegy hogy szervezetét hol támadta meg a rák – látható vagy elrejthető helyen, milyen kezelésekre van szüksége, és nem utolsó sorban, milyen családi támogatást tud biztosítani a környezete, így a depresszió súlyossága is egyénenként eltérő. Nagyon fontos, hogy a betegek már a kezdetektől megkapják a szükséges információkat a betegségükkel kapcsolatosan, mert ez csökkenti a bizonytalanságot, a szorongást, félelmet bennük (az ismeretlennel szemben).

Majd a kezelések megkezdésével csökken a depresszió, hiszen a beteg elkezd bízni, hinni annak sikerességében, eredményességében, de a végkimenetel attól is függ, ki mennyire hisz a gyógyulásban, ki menniyre képes, akar harcolni a rákkal szemben. Jó esélye van a gyógyulsára annak, aki minden fájdalmat, negatív energiát leküzdve, végigcsinálja élete legnagyobb kihívását.

A pozitív életfelfogás kialakításában sokat segíthetnek az egyéni pszichoterápiák, a tanácsadások, az őszinte beszélgetések. A lényeg, hogy foglalkozzon magával a beteg, merjen segítséget, tanácsot kérni, akarja feldolgozni a benne kavargó érzelmeket, problémákat. Ne hagyja el magát, ne adja fel!

Ebben tud segíteni a Culevit Tanácsadó Szolgálat, ahol munkatársaink immár 21 éve állnak rendelkezésére a hozzánk fordulóknak. A Szolgálatot megkereső betegeknek és hozzátartozóiknak mentálhigiénés támogatást, személyre szabott válaszokat és javaslatokat adunk életmóddal, táplálkozással, a betegség során felmerülő testi-lelki problémákkal, Culevit készítményeinkkel kapcsolatban. Forduljon hozzánk bizalommal!

https://culevit.hu/tanacsadas/culevit-tanacsado-szolgalat/