Daganatos betegek vitaminszükséglete és táplálkozása

Számos tudományos cikk szól arról, hogy a daganatos betegeknek teljesen eltérő a vitaminszükséglete, táplálkozási igénye az egészséges emberekéhez. Ezért az egyénre szabott étrend kialakítása elengedhetetlen számukra, hiszen minden beteg eltérő stádiumban van, szervezete másképp reagál a betegségre, a kezelésekre. Alább néhány hasznos információt olvashat, amelyeket nem csak a téli hónapokban érdemes betartani, hanem a betegség diagnosztizálását követően, azonnal és hosszú távon.

Tény, a rákban szenvedők szervezete – mire orvoshoz kerülnek – általában elkezd legyengülni, étvágytalanság léphet fel, ami súlyvesztéssel járhat. Majd a betegség diagnosztizálását követően, a kemoterápiás kezelések következtében is rosszabbodhat az állapotuk, ami megnehezíti a kezelések hatékonyságát, hiszen egy erőtlen szervezet kevésbé tud reagálni a kívülről érkező nagy dózisú és koncentrált "segítség"-re. Éppen ezért szükséges az általános kondíció karbantartása, szinten tartása megfelelő egyéni étrend kialakításával, amely tartalmazza a szükséges mennyiségű és fajtájú vitaminokat is, hogy minél nagyobb esély legyen a gyógyulásra.

Elengedhetetlen részét képezi az étrendnek a legtöbb gabonaféle, de lehetnek kivételek, ezért érdemes a kezelőorvossal egyeztetni. Fontos a tej és a tejtermékek (fehérjetartalmuk miatt), a növényi olajok, az antioxidánsokban bővelkedő zöldségek, gyümölcsök, a sovány húsok fogyasztása.

Mindenképpen szükséges a megfelelő mennyiségű folyadék-bevitel (naponta 2-3 liter), ami lehet víz, gyógytea, vagy akár frissen facsart gyümölcs-, zöldséglé is.

A főtt ételek kevés sózással, párolás útján készüljenek, hogy a bennük lévő vitaminok, ásványok ne "szökjenek el".

Az egyedi étrendet speciális – gyógyászati célra – szánt tápszerekkel is ki lehet egészíteni, mint például a Culevit termékcsalád tagjai. E termékek tudományos háttérrel, valamint 21 éves múlttal rendelkező készítmények. Olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek az emberi szervezetben is megtalálhatók, és a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükségesek.

A termékek összetevői a termékleírásnál találhatók: https://culevit.hu/vasarlas/termekek/