Törődjön magával, törődjön a bőrével is!

starfish with ocean , beach and seascape,

Egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a médiában a napozás ideális idejéről és módjáról. Mi az igazság? Hogyan védekezhetünk a napsugarak káros hatásai ellen?

A napsugárzásnak vannak jótékony és ártalmas hatásai is. A nap UV-sugárzása segíti a szervezet D-vitamin képződését, amely a szervezet kalcium termelésében tölt be jelentős szerepet, és az immunrendszer számára is fontos. A napsütés hasznos a depresszió ellen, de a napsugarak segítenek elpusztítani a bőr felszínén lévő baktériumokat is.

A túlzott napozás azonban károsítja a bőrt. Sokan nem tudják, hogy a szervezetben összeadódnak a káros sugárzások, az életkor előre haladtával a bőrt érő napsugárzás összmennyisége is nő, ami akár rákos elváltozás, melanóma kialakulásához is vezethet.  Az alacsony pigment tartalmú – fehér –bőrűeknél magasabb a melanóma kialakulásának esélye és a gyermekkori sorozatos leégések is növelik a kockázatot.

A védekezés legjellemzőbb módjai

  • A napsugárzás elleni védekezés leghatékonyabb módja a fizikai védelem. Húzódjunk árnyékba, viseljünk olyan, egész testet fedő ruházatot, amelynek szövete elég sűrű ahhoz, hogy a napfény ne törjön át rajta. Viseljünk karimás sapkát, amely takarja az arcot, a nyakat.
  • Napközben 11:00 és 15:00 óra között lehetőleg ne menjünk napra, és kerüljük a napozást, mert a sugárzás ebben az időszakban a legmagasabb.
  • Ma már nélkülözhetetlen kellék a naptej vagy a napolaj. Javasolt az ún. széles spektrumú készítmények használata, amelyek mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen védenek. Legalább 15 fényvédő faktoros terméket használjunk!

A napnak kitett bőrfelületet 30 perccel korábban érdemes bekenni, hogy megfelelő védőréteg képződjön rajta, majd ezt 2-3 óránként meg kell ismételni. Be kell kenni minden olyan testfelületet, amit a nap érhet, így a kezet, a vállat, az ajkat, a fület a nyakat és a tarkót. A fürdőruha pántja alatt is kenjük be a bőrt, mert a pánt elmozdulhat. Használjunk vízálló naptejet, de fürdés/úszás után ezt is célszerű ismételten felkenni.

  • A napsugárzás a szemre is veszélyes lehet! Akár egyetlen szabadban töltött nap alatt is leéghet a szaruhártya. A napsugárzás idősebb korra fokozhatja a hályog kialakulását, amely akár vaksággal is végződhet. A szemet legegyszerűbben és leghatékonyabban napszemüveggel védhetjük. Napszemüveg vásárlásakor figyeljünk oda, hogy csak UV-szűrős lencsével rendelkező darabot válasszunk, mert az UV-szűrő nélküli sötétített lencsék az UV sugarak ellen nem védenek!