TOP3 kérdés a rákmegelőzésről

A napokban jelent meg a Magyar Rákellenes Liga legfrissebb kampányvideója, ami - arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a daganatos megbetegedések megelőzéséért, elkerüléséért lehetséges tenni - sokaknál nagy felháborodást váltott ki. A filmmel kapcsolatban számos tudósítás jelent meg a médiában, sőt a közösségi médiában maguk az érintettek is véleményt nyilvánítottak. Az eset kapcsán a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. tanácsadó szolgálatához is több, elsősorban a rákmegelőzéssel kapcsolatos kérdés érkezett. Ezek közül tanácsadó kollégáink kiválasztották azt a hármat, amelyet a legtöbb érdeklődő tett fel, és összefoglaltuk az ezekre adott szakértő válaszaikat is.

„Valóban megelőzhető a rák?”

Azt nem mondhatjuk, hogy a rákos megbetegedést biztosan meg lehet előzni. De azt igen, hogy ennek a kockázatát jelentősen lehet csökkenteni. 100%-os biztonság nincs még akkor sem, ha az ember betartja az egészséges életmódra vonatkozó szabályokat. Akkor is ott vannak a genetikai adottságok, a lelki tényezők, vagy a környezetszennyezés, amin nem lehet, vagy nehéz változtatni. A szűrővizsgálatokra viszont mindenképp érdemes elmenni, hogy ha baj van, az minél hamarabb kiderüljön, valamint kiemelten fontos az ember pszichés és fizikális karbantartása.

„Mire elég, ha valaki odafigyel magára?”

Ha valaki odafigyel az egészséges és mértékletes táplálkozására, kerüli a dohányzás és a szeszes ital ártalmas hatásait, valamint rendszeres testmozgást végez, az nagyon jó kiindulási alap. Eredményét ahhoz lehet hasonlítani, mint az autóban a biztonsági övét: ha az ember indulás előtt beköti, az nem jelent garanciát arra, hogy egy esetleges ütközés közben nem fog megsérülni. De! A kockázatát jelentősen csökkenti. Másik példával élve, amikor az ember biztonsági zárat szerel az ajtajára, akkor nincs garancia arra, hogy nem törnek be hozzá, de a kockázatát ezzel lehet csökkenteni.

„Mikor kell elkezdeni a rákmegelőzést?”

A rákkal kapcsolatos tévhitek egyike, hogy csak idős korban alakul ki. Sajnos azonban egyre fiatalabb korosztályt érintenek a daganatos betegségek, a 35-65 éves korosztálynál ez az elsődleges halálok, és számos, gyerekeknél is előforduló esettel is találkozik a Tanácsadó Szolgálatunk. A rákmegelőzést nem lehet elég korán kezdeni, mivel a gyermekkorban látott jó példa,  egészséges életmód, és arra való tudatos  nevelés, jobb kilátásokat és életminőséget teremthet a jövőre nézve.