Betegség? Foglalkozzunk a lélekkel is!

A daganatos betegségek kialakulásában rendszerint valamiféle pszichés ok is szerepet játszik, ami lehet kapcsolati veszteség, egy hozzátartozó, vagy a munkahely elvesztése, vagy egyéb stresszfaktorok. Márpedig, ha a lelki probléma szerepel a betegség okai között, akkor annak a kezelésben, illetve a gyógyulás felé vezető úton is kiemelt szerepet kell kapnia a szükséges orvosi kezelések mellett.

A rák kapcsán további súlyos traumát, sokkot jelent a beteg és a környezete számára a szembesülés a daganatos betegség diagnózisával. A betegek többségének első reakciója a tehetetlenség, a szorongás, a félelem, néha a düh, vagy a depresszió. A daganatos betegségekhez fűzött hiedelmek a betegség felismerésének első, érzékeny szakaszában sokszor szinte megbénítják a beteget és a hozzátartozókat egyaránt.

A gyógyulás folyamata akkor kezdődik el, amikor a betegek, - azon túl, hogy alávetik magukat a szakorvosi kezelésnek - eljutnak odáig, hogy ők maguk is tudnak tenni a saját gyógyulásuk érdekében. Vagyis a megváltoztathatatlan helyzetet a pszichés feldolgozás által saját magunkban változtatják meg. Amikor megértik, hogy a gyógyítási, gyógyulási folyamat sikeréért saját maguk is felelősek: hozzáállásukkal, viselkedésükkel, a betegség kialakulását befolyásoló lelki tényezők azonosításával és feldolgozásával.

Ebben a folyamatban a betegnek, és a családtagoknak is szüksége lehet mentálhigiénés tanácsokra, ami segít nekik odáig eljutni, hogy ők is tehetnek a gyógyulásukért a műtétet követően, azzal, hogy változtatnak azon az életvitelen, amelynek során a betegség ki tudott alakulni. A legfontosabb, hogy az érintettek felismerjék: érdemes külső, szakértő segítséget keresni annak érdekében, hogy a lelki tényezők ne gátolják a gyógyulás folyamatát.

Magyarországon háromszor annyi rákos beteg van a lakosság számához viszonyítva, mint Nyugat-Európában. Vagyis sok a daganatos beteg, és a szükséges mentálhigiénés problémáik gondozására a kórházi onkológiai kezelések közben nem jut idő. Éppen ezért nagy szerepe van a segítő szervezeteknek, mint például a Rákbetegek Országos Szövetségének, és az elhivatott szakértőknek.

A Culevit Kft. – termékeinek piacra kerülésével egy időben – 20 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy figyelmet és erőforrást szentel egy tanácsadó szolgálat létrehozásának, amelyet a betegek és hozzátartozóik is díjtalanul vehetnek igénybe személyesen, vagy telefonon keresztül. A tanácsadás során az érdeklődők személyre szabott válaszokat és javaslatokat kapnak, legyen szó életmóddal kapcsolatos kérdésekről, vagy a betegség során felmerülő testi és lelki problémákról.

A lelki segítségnyújtás másik formája, amikor a sorstársak nyújtanak egymásnak támogatást. A Culevit Kft. a Százlátó Üveg Alapítvánnyal együttműködve speciális közösségi élmény keretein belül ad lehetőséget a résztvevőknek a betegséggel kapcsolatos történeteik, tapasztalataik és érzelmeik megosztására. A foglalkozáson az érdeklődők megtanulhatják bővíteni és használni a mentális krízis leküzdésére szolgáló belső eszköztárukat is, így még erősebben nézhetnek szembe a betegséggel.