Culevit szaktanácsadás: „meghallgatjuk és segítjük a hozzánk fordulókat”

A Culevit Kft. ingyenes szaktanácsadásának munkatársai nap mint nap fogadják a hívásokat és találkoznak személyesen a betegekkel, hogy megválaszolják kérdéseiket. Dr. Bors Mária, a szaktanácsadás igazgatója, a cég alapítása óta erősíti a Culevit csapatát. Az elmúlt évek alatt számtalan rákos beteggel találkozott, akik a legváltozatosabb kérdésekben számíthattak a tanácsadó segítségére. 

Portre-009_RMi a tapasztalata, melyek a leggyakoribb kérdések, amelyekkel munkája során szembesül?

A legtöbben a Culevit termékekről érdeklődnek. Sokszor előfordul, hogy csak telefonon kérdeznek meg gyorsan valamit, például az adagolással kapcsolatban. A személyes szaktanácsadáson azonban a termékkel kapcsolatos tudnivalók után a hozzánk fordulók a betegségükről és a lehetőségeikről is szeretnének részletesen tájékozódni. Nagyon fontos, hogy a tanácsadók munkája nem helyettesíti az orvosokét. De aki a kórházi kezelése mellett hozzánk fordul, annak megpróbáljuk a lehető legalaposabb tájékoztatást adni.

Ahhoz, hogy minden kérdésre válaszolni tudjak, először részletesen elbeszélgetek a beteggel, együtt átnézzük a szövettani eredményeit. Nem ritka, hogy a beteg nem érti a leleteken lévő orvosi adatokat, ezek értelmezésében is segítek. Ha az első néhány tanácsadás során kialakul köztem és a vendégem között a kölcsönös bizalom, akkor azután már könnyebben megnyílik, és bátrabbá válik, ha életmódjával vagy lelki problémáival kapcsolatban szeretne beszélgetni.

Milyen fő félelmekkel küzdenek leginkább a betegek?

Hiába lehet manapság már sok esetben kezelni és kordában tartani a rákos megbetegedéseket, az emberek a rákot első hallásra még mindig a halállal azonosítják. Ebből következően a halálfélelem és a „halálos beteg” bélyegtől való tartás a legerőteljesebb kezdeti reakció.

Ezen kívül pedig egyes betegségeknél megjelennek a speciálisabb félelmek is. Az emlődaganatban szenvedő nőknél nagyon jellemző, hogy rettegnek a formájuk elvesztésétől, a mellük műtét utáni kinézetétől. A nőiességüket érzik veszélyben, tartanak attól, hogy később már nem lesznek elég kívánatosak párjuk számára.

A férfiak esetében a prosztatarák hasonló párkapcsolati félelmeket generál. Az ilyen esetekben bevetett hormonkezelés mellékhatásaként ugyanis a minimális szintre csökken a beteg libidója, szexuális élete gyakorlatilag megszűnik. A férfiak nagyon rosszul viselik a tényt, hogy – még ha az egészségügyi állapotuk miatt is – nem tudnak teljesíteni.

Véleményem szerint egy jól működő párkapcsolatnak a fent említett traumák nem tudnak véget vetni, és a példák is ezt bizonyítják. Előfordult olyan is, hogy a beteg átértékeli az életét, és a rák nyitja fel a szemét, hogy nem akar több időt áldozni egy már menthetetlen kapcsolatra, de ez a ritkább eset.

Milyen markáns különbségeket lát a férfi és a női betegek között?

Leginkább abban térnek el a két nem képviselői, hogy hogyan reagálnak a betegségre a kezdetek kezdetén. Bár egyéniségfüggő, hogy ki hogyan viszonyul a betegségéhez, azt figyeltem meg, hogy a legtöbb esetben a nők azonnal elkezdik keresni a probléma forrását és a lehetséges megoldási módokat. Minden követ megmozgatnak, hogy tájékozódjanak, részletesen utána járnak az információknak, amelyek hasznosak lehetnek a gyógyulásuk szempontjából.

Ezzel szemben a férfiak inkább bezárkóznak, és sajnos nagyon sokan elodázzák, hogy foglalkozzanak a betegséggel, inkább szőnyeg alá seprik a problémát és tagadásban élnek. A férfiak – a nőkkel ellentétben – nem beszélnek a problémájukról, és azt sem szeretnék, ha mások beszélnének róla nekik.

Ön mit tanácsol, hogyan lehet alkalmazkodni a betegséghez, milyen szokásokról kell végleg lemondani, és melyeket tarthatja meg a beteg?

Az életmódbeli változásokkal mindenképpen számolniuk kell a betegeknek. Azoknak, akik dohányoznak, mindenképpen azt szoktam javasolni, hogy hagyjanak fel ezzel a káros szenvedéllyel. Többször találkoztam már olyan beteggel, aki amint tudomást szerzett a betegségéről, leszokott a dohányzásról.

Emellett fokozottan figyelni kell a táplálkozásra is, a tanácsadások során sokszor hallom, hogy a betegek különböző diétákat ajánlanak egymásnak, vagy találnak meg az interneten, amiket ki szeretnének próbálni a gyógyulás érdekében. Ezt mindenképpen csak szakember felügyelete mellett ajánlom, mert a kísérletező kedvű betegek pont a kívánt hatás ellentétét érhetik el, ha megvonnak maguktól bizonyos tápanyagokat.

A Culevit Kft. megalapítása óta erősíti a cég csapatát, az elmúlt évek során számos beteggel találkozott. Milyen visszajelzéseket kap a betegektől a munkája során?

Az ingyenes szaktanácsadásunk során munkatársaimmal igyekszem minden hozzánk érkező kérdésre válaszolni, mindenkit meghallgatni és segíteni. Nagyon fontosnak tartom, hogy a család mellett legyen egy biztos támasza a betegeknek, egy olyan hely, ahol orvosi, életmódbeli és lelki aggályokra is választ kaphatnak. A visszajelzése nagyon pozitívak, a betegek között vannak, akik rendszeresen, akár hetente jönnek tanácsadásra. Akár egy alkalomról van szó, akár együtt töltött hosszú évekről, a Culevit Kft.-nél mindenki azon dolgozik, hogy legjobb tudása szerint segítse és támogassa a betegeket.