Gyógyult rákbeteg művészek bemutatója Budapesten

Kiállítás

2013. júniusában Szebeni András fotóművész és Raffay Béla szobrászművész műveiből láthatnak ízelítőt az érdeklődők „Életöröm” címmel.  A rákbetegségből felgyógyult művészek alkotásaikkal kívánják felhívni a figyelmet a gyógyulásba vetett hit erejére és arra, hogy van segítség a küzdelemben. A kezdeményezésnek a Culevit készítmények újonnan nyílt mintaboltjának különterme ad otthont.

kiallitas

Bár napjainkban a prevenció kiemelt helyen szerepel az egészségügyi kommunikációban, továbbra is rendkívül magasak hazánk megbetegedési statisztikái. A művészek alkotásaikkal amellett emelnek szót, hogy a kezelések iránti bizalom, a gyógyulás esélyeinek elfogadása, valamint az életbe vetett hit együttesen legyőzhetik a rákbetegséget.

Diagnózis

Raffay Béla 2000-ben szembesült betegségével: felesége vette észre azt a kulcscsont alatti daganatot, melyről kiderült, hogy Non-Hodgkin kórról - a nyirokrendszer daganatos betegségeinek egyikéről - és annak is egy igen agresszív fajtájáról van szó. Szebeni Andrásnál 2003-ban állapítottak meg tüdőrákot. A betegség felismerését mindkettőjük esetében hosszas orvosi kezelések követték, majd sajnos mindkét esetben áttétek keletkeztek, így második alkalommal is fel kellett venniük a harcot a betegséggel.  Az egészségükért folytatott küzdelem bármekkora terhet is jelentett, egyvalami nem változott: továbbra is folytatták az alkotást.

Találkozás és életre szóló barátság

Mindkettejük figyelmét a kemoterápia során hívták fel egy magyar rákkutató találmányára. Bélának az Onkológiai Intézet egy pszichológusa, Andrásnak pedig a terápiát végző szakápoló beszélt arról a lehetőségről, melyért egy életre hálásak. A találmány dr. Kulcsár Gyula biokémikus nevéhez kötődik, aki a szervezet természetes tumorellenes védelmének a felfedezője. Több évtizedes tudományos kutatásokkal is alátámasztott felfedezése vezetett annak a készítménynek a fejlesztéséhez, amelyet a művészek is alkalmaztak a hagyományos orvosi kezelések kiegészítéseként. Szebeni András egykori, pécsi kiadóján keresztül személyesen is eljutott Dr. Kulcsár Gyulához, csakúgy, mint Raffay Béla, aki egy kisplasztikát ajándékozva ismerkedett meg a kutatóval.

„Életöröm”, inspiráció, művészet

„Nem szabad magunkba fordulni, de tagadni sem szabad. Mindent meg kell tenni a gyógyulás érdekében, megválogatva, hogy hogyan élünk. Fel kell mérni, hogy vannak lehetőségek. Végül tenni kell azt, ami éltet!”- tanácsolja Szebeni András.

Mára kimondhatjuk: a művészek meggyógyultak. Kulcsár Gyulával azóta is tartják a kapcsolatot és szívesen működnek együtt. Idén közös művészi munkájuk is megvalósult, melyet gyógyulásuk inspirált. A műveikből készült válogatás a Culevit (Budapest VII. Klauzál tér 4.) most megnyílt mintaboltjában látható június 30-ig.